W3C | Feedback | Site Map | FAQs | Support   redgreenblue  Facebook Youtube Twitter 

UUM ONLINE: Karnival Pengajian Tinggi Negara 2013 "Jom Masuk U" yang bermula 16 Februari lalu dan berakhir semalam (17 Februari) telah membuka peluang bukan sahaja kepada pelajar malah ibu bapa dan guru untuk mengetahui maklumat mengenai Institusi Pengajian Tinggi (IPT).

Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa) Universiti Utara Malaysia (UUM) Prof Dr Rosna Awang Hashim berkata, karnival tahunan ini memberi peluang kepada seluruh anggota masyarakat terutama pelajar untuk mengetahui secara tepat mengenai sesuatu maklumat.

?Karnival ini bukan sahaja dapat mendekatkan IPT dengan masyarakat, malah pada masa yang sama dapat menjalinkan hubungan, sekali gus memudahkan pelajar dan ibu bapa mendapat maklumat tepat mengenai institusi kursus-kursus yang ditawarkan,? ujar beliau.

Katanya lagi, ini terbukti dengan kehadiran begitu ramai pengunjung yang menunjukkan tahap kesedaran dalam kalangan pelajar dan ibu bapa terhadap kepentingan melanjutkan pengajian ke peringkat tinggi semakin bertambah.

Sementara itu, salah seorang orang artis yang melanjutkan pengajian secara Mod Eksekutif di UUM, Suffian Saujana berkata, pengajuran ?Jom Masuk U? ini telah memberi peluang kepada beliau dan rakan-rakan untuk mengajak remaja untuk mendalami ilmu.

?Adalah menjadi satu tanggungjawab kami untuk berkongsi pengalaman belajar yang dilalui bersama-sama pelajar dan pada masa yang sama dapat menjadi contoh kepada pelajar untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi,? ujar beliau.

Ahmad Azizian, 48 dari Anak Bukit yang mengunjungi karnival bersama keluarga pula berpendapat, penganjuran seperti ini perlu diadakan secara lebih kerap untuk memberi motivasi kepada generasi muda untuk melanjutkan pengajian ke peringkat yang lebih tinggi.

?Setiap ibu bapa mengimpikan anak-anak mereka berjaya melanjutkan pengajian ke universiti, dan karnival seperti ini adalah tempat yang sesuai untuk menerima pendedahan,? ujar beliau.

Sementara itu, Mastura Rosli, pelajar tingkatan enam Sekolah Menengah Kebangsaan Pendang berkata, karnival ini banyak memberi input tentang program pendidikan yang diminatinya.

Beliau yang bercita-cita menjadi guru tidak melepaskan peluang berkunjung ke gerai pameran institusi yang menawarkan program pendidikan seperti Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI).

Dalam pada itu, karnival dua hari ini telah disertai oleh 139 agensi terdiri daripada Institusi Pengajian Tinggi Awam, Institusi Pengajian Tinggi Swasta, agensi di bawah kementerian-kementerian dan agensi pembiayaan pendidikan.

 

===============================

DARIPADA:

SEKSYEN MEDIA

UNIT KOMUNIKASI KORPORAT

UNIVERSITI UTARA MALAYSIA

TEL.: 04-928 3007/3014/3066/4078

FAKS: 04-928 3016

E-MEL: ukkuum@uum.edu.my

Visitor